Mabroom Dates

Kurma Mabroom mempunyai bentuk panjang dan kurus. Ia mempunyai kulit yang hampir lut dan berwarna coklat gelap. Isi buah mempunyai kedutan lembut. Kurma Mabroom tidak begitu manis tetapi mempunyai rasa yang unik dan isi yang kenyal. Ketika kering, ia mempunyai tekstur unik yang kedua-duanya lembut dan pejal, dengan rasa berserabut.

*Kandungan Nutrisi Dan Manfaat Kesihatan*

Kurma mempunyai bekalan yang kaya dengan nutrien. Ia kaya dengan tenaga, dengan kira-kira 284 kalori yang dihasilkan dari 100g kurma. Ia terdiri dari 80% karbohidrat, dengan kedua-dua kanji dan gula penurun seperti fruktosa. Walaupun kandungan gulanya tinggi, ia sesuai untuk dimakan oleh pesakit kencing manis kerana ia tidak menyababkan turun naiknya kadar glukosa darah. Ini kerana ia mempunyai indeks glycemic yang rendah. Ia juga adalah sumber yang baik bagi asid amino perlu dan asid amino tidak perlu seperti proline, lisin dan glycine. Ia mengandungi sedikit serat pemakanan dan oleh itu dapat digunakan untuk orang yang mengalami sembelit ringan. Kurma adalah sumber vitamin, mineral dan garam yang banyak. Ia mengandungi Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin B-kompleks niasin, riboflavin, asid folik dan thiamine. Ia dipenuhi potasium dan dipercayai bahawa satu hidangan kurma mengandungi lebih banyak potasium berbading dengan pisang. Ia juga mengandungi natrium, kalsium, magnesium dan boron. Tetapi kandungan natriumnya rendah dan oleh itu ia sesuai untuk dimakan oleh pesakit yang mempunyai penyakit jantung atau tekanan darah tinggi. Kurma telah terbukti mempunyai unsur-unsur seperti kompoun fenolik dan flavonoid yang diketahui mempunyai akitiviti antioksidan dan anti-radang. Ini mungkin mempunyai manfaat yang berpotensi untuk digunakan dalam rawatan penyakit kronik seperti penyakit jantung. Ia juga mungkin mempunyai kesan perlindungan pada beberapa sistem tubuh seperti otak dan saraf tunjang, buah pinggang dan perut.

Maryami Dates

Tarikh Piarom adalah salah satu daripada tarikh yang paling lazat dan lazat di dunia yang ditanam di bandar selatan Iran bermakna Hajiabd di wilayah Hormozgan. Perladangan Piarom ditanam kebanyakannya di kawasan pergunungan dan kawasan lembapan pengairan.
Harus diingat bahawa terdapat 40 jenis tarikh di wilayah Hormozgan yang paling banyak ditanam di berbagai daerah di wilayah itu adalah Piarom, Mordar Sang, Zard, Allmehtari, Mazafati dan lain-lain. Tarikh-tarikh ditanam secara organik dan tidak ada apa-apa bahan kimia dalam proses penuaian. tekstur nipis dan lembut pada tarikh itu mempunyai warna coklat gelap dan mempunyai daging yang gemuk dan berair.
Tarikh Piarom adalah tarikh perdagangan yang disebabkan oleh kualiti yang tinggi dan kepuasan pengguna telah menjadi tarikh eksport khas! Pengeluaran ini telah berjaya menarik kebanyakan pasaran antarabangsa yang terkenal.

Medjoul Dates

Isyarat MEDJOUL Palestin asli berasal dari Ariha (Jericho) di Tebing Barat.
Deliciously sihat dengan beratus-ratus manfaat.
Vitamin tinggi (A, B & K), antioksidan dan mineral: Kalsium, Folat, Besi, Magesium, Niacin, Fosforus, Kalium

Tarikh Medjoul adalah beraneka ragam yang besar dengan tekstur lembut dan berair yang dikenali sebagai ‘Buah Raja-Raja’ berabad-abad yang lalu, hanya disediakan untuk royalti dan tetamu mereka. Mereka sangat manis dan kaya bahawa mereka berharga di atas semua tarikh lain.

Apabila tarikh masak mereka berubah dari warna merah cerah ke coklat yang mendalam, pecah dengan rasa karamel yang mendalam dan lazat. Mereka kaya dengan kemanisan semulajadi, serat dan kalium serta banyak vitamin dan mineral lain, yang menjadikan mereka sesuai untuk kegunaan sehari-hari, sebagai makanan istimewa yang lazat dan snek yang sihat. Medjouls biasanya dimakan daripada tangan atau disumbat dengan kacang-kacangan (cth. Badam), dan juga sering digunakan dalam kek, salad buah, pencuci mulut dan pai.

Tarikh Ariha Medjoul dipilih tarikh Gred A dan berasal dari Ariha (Jericho) di Tebing Barat. Mereka boleh didapati dalam dua saiz tarikh yang berbeza – Medium dan Jumbo – untuk keutamaan anda. Mereka adalah pilihan yang ideal jika anda mencari pencuci mulut yang menyenangkan, hadiah yang indah kepada rakan-rakan dan orang tersayang atau snek yang cepat untuk memulihkan tubuh anda.

Rutab Dates

Rutub Segar “Tarikh.
Menikmati rasa yang tidak dapat dinafikan dari Sukary Rutub Tarikh yang baru dan akhirnya merasa senang dengan snek pada sesuatu yang manis, melekit dan indah.

Rutub Tarikh secara semulajadi adalah kolesterol bebas, bebas lemak dan natrium percuma, yang bermaksud mereka menyokong kesihatan jantung anda. Mereka adalah sumber premium serat pemakanan, yang bermaksud mereka menyokong kesihatan penghadaman anda. Mereka tidak menambah gula atau pengawet,

Tarikh Rutub disahkan oleh Persatuan Jantung Amerika.

Safawi Dates

Sebuah penelitian menyatakan bahwa buah kurma sangat kaya akan protein, serat, gula vitamin A dan C serta mineral berupa zat besi, kalsium, sodium dan potasium. Protein yang terkandung di dalam buah kurma mencapai 1.8 – 2.0%, serat sebanyak 2.0 – 4.0% dan gula sebesar 50 – 70% glukosa. Khasiat Kurma antaranya: 1. Manfaat Buah Kurma untuk Memenuhi Nutrisi Tubuh 2. Khasiat Buah Kurma Ajwa untuk Ibu Hamil Rasulullah Saw menyarankan supaya ibu yang sedang hamil untuk mengkonsumsi buah kurma, hal ini nantinya akan memberikan efek baik kepada bayi ketika lahir. “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang sedang hamil. Karena sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, niscaya anak yang akan lahir kelak akan menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas. Sesungguhnya makanan Siti Maryam takkala melahirkan Nabi Isa a.s adalah buah kurma. Sekiranya, Allah Swt., menjadikan suatu buah yang lebih baik dari pada buah kurma, maka Allah telah memberi makan buah itu kepada Siti Maryam.” (H.R. Bukhari) 3. Buah Kurma Bermanfaat bagi Ibu Menyusui 4. Buah Kurma Bagus untuk pertumbuhan anak 5. Buah Kurma Bagus untuk Mengatasi Masalah Pencernaan 6. Buah Kurma membantu masalah pencernaan 7. Kurma Bagus untuk Mengatasi Penyakit Anemia 8. Kurma juga Berkhasiat untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Diabetes 9. Buah Kurma Bagus untuk Mencegah Osteoporosis 10. Buah Kurma juga Dapat Digunakan untuk Penurunan Berat Badan 11. Kurma Bagus untuk Membantu Meningkatkan Libido

Tangkai Dates

Kaya dengan karbohidrat, buah jujube kering mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral, menurut MDidea.com, laman web syarikat China yang mengkhususkan diri dalam ekstrak herba. Kalori dalam 100 g jujube kering total 350; jujubes kering mengandungi 84 g karbohidrat, 7.3 g protein, 4 g serat makanan dan 1.2 g lemak. Buah ini juga mengandungi kira-kira 300 mg vitamin C, 125 mg vitamin A, 2.8 mg niacin, 0.2 mg riboflavin, 0.1 mg tiin, 1,050 mg kalium, 168 mg fosforus, 130 mg kalsium, 12 mg natrium dan 3.5 mg besi. Jujube kering juga mengandungi pelbagai jenis fitokimia yang kaya dengan antioksidan, termasuk saponin dan flavonoid.

Ajwa Dates

Barangsiapa memakan 7 butir kurma Ajwa di pagi hari,maka di hari itu ia tidak akan terkena racun mahupun sihir” (HR Bukhari dan Muslim) Antara manfaat buah kurma :

*Memenuhi Nutrisi Tubuh Badan

*Bagus Untuk Wanita Hamil

*Mencegah Penyakit Jantung & Kencing Manis

*Kurma Ajwa Juga Kurma Yang Sentiasa Diguna Pakai Dalam Perubatan Islam & Banyak Lagi Kebaikannya.